Hvorfor overhovedet stemme?

Mange, mange mennesker synes at være lige glade med at stemme ved kommunalvalget. Det kan skyldes, at de oplever, at politikerne alligevel ikke lytter til dem.

Man skal dog huske, at hvis man ikke stemmer, så har man ikke lov til at brokke sig. Det er selvfølgelig skrevet med et glimt i øjet – og alligevel med et gran af alvor.

Da vi for snart fire år siden sidst skulle sætte vores kryds for at sammensætte byrådet, valgte hver tredje at blive hjemme på sofaen, eller hvor man nu var. De stemte i hvert fald ikke.

Hvis man omgjorde de ikke-afgivne stemmer til medlemmer af byrådet, så kunne det have givet 7-8 pladser. Det betyder, at sofavælgerne nærmest kunne have bestemt, hvem der blev borgmester og i den grad vælge, hvilke personer der skulle ind og styre vores kommune.

Ved at stemme personligt er påvirkningen helt optimal, for at få ens egen kandidat højt op på listen.

Man kan naturligvis ikke vide, hvor de næsten 10.000 stemmer (helt præcist 9.560) ville være landet, hvis de var blevet afgivet, men vi ville i hvert fald have opnået et langt mere repræsentativt byråd. Og det er lige præcis det, som demokrati’) går ud på.

Hvis de personer, der ikke stemte personligt, valgte at stemme på én og samme kandidat, ville det have givet de 4.404 en andenplads – og de 404 blanke og ugyldige stemmer ville have givet en 13. plads ud af de 105 kandidater, der opstillede til det seneste valg i Lolland Kommune.

Blandt de valgte 31 medlemmer af byrådet fik det medlem med færrest personlige stemmer kun 86 – og kom ind på en 44. plads.

Dit valg er vigtigt
Ser du tilbage – om det er 4, 8 eller 10 år (som markerer sammenlægningen til Lolland Kommune) – så er der mange ting, som kun er gået én vej. Nedad.

Indbyggertallet er faldet med 6.349 personer – fra 48.634 til 42.285. Det er et fald på over 13% siden 2007.

Man kan af Økonomi- & Indenrigsministeriets tal dog ikke se, hvem der er flyttet, men det er særligt kritisk, hvis det er borgere, der bidrager gennem skattebetaling.

Den borgerrelaterede service er ligeledes på vej ned i et sort hul. Man kan naturligvis undres over hvorfor.

Langt hen ad vejen virker det også, som om troværdigheden i de informationer, der flyder ud fra kommunens centrale magtcenter, er voldsomt på vej ned ad en stejl bakke.

Det er altså på tide at få kursen ændret, hvis Lolland skal blive et attraktivt sted for os, der bor her og for dem, vi gerne vil have til at flytte hertil.

Tværpolitisk samarbejde
Hvis du endnu ikke ved, hvem du vil stemme på, skal du ikke holde dig tilbage. De mange nye spillere på banen har lavet et teknisk valgforbund.

Det betyder heldigvis, at uanset hvem du vil sætte dit kryds ved, så går din stemme ikke til spilde. Det er helt nyt i Lolland Kommune, at folk med de mange nye lister viser deres utilfredshed med det eksisterende politiske sammenrend.

Magt og penge
Som politiker får man ofte prædikatet, at vi gør det for magtens og pengenes skyld. I mit eget tilfælde ganske vist kun som kandidat endnu – kan jeg melde helt

 

Jeg gider ikke magt for magtens skyld, og pengene for indsatsen interesserer mig ikke. Jeg har prøvet det, jeg vil, men jeg gerne vil være med i byrådet for at forandre kommunen og området til noget meget bedre for borgerne – og give landsdelen et bedre omdømme end det, vi oplever i mediebilledet og andre menneskers bevidsthed.

Personligt har jeg vist, at det sagtens kan lade sig gøre at få noget til at vokse, selv om indsatsen har været ulønnet og frivillig. Politik er langt hen ad vejen også en fritidsinteresse.

Hvis vi sætter os ned og tænker på, hvad vi gerne vil, skal vi nye veje. Det tror jeg, alle kan se og indse. Alle kan se, at der er noget, der ikke fungerer korrekt.

Jeg er sikker på, at det kan gøres bedre!

*) Demokrati: politisk styreform hvor alle borgere har en mulighed for at påvirke samfundsudviklingen gennem folkeafstemninger el. valg af repræsentanter for politiske forsamlinger, og hvor beslutninger træffes på grundlag af simpelt el. kvalificeret flertal;

Kalender

juli 2024
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031